fbpx

Sója, ano či ne?

Zdravím Vás!

Řekl bych, že sója má dobré jméno a je považována za zdravou. Regály se zdravou výživou v supermarketech mají mnoho sojových produktů. Ale je tomu tak?

Proč ne sóju?

Sója je dost špatně pro tělo využitelná a stravitelná a to proto, že obsahuje velké množství antinutrientů, které pak zatěžují a naopak tělu škodí. Uvedu jen opravdu slabý a stručný odvar všech záporných vlastností.

-Vysoká koncentrace kyseliny fytové v sóji snižuje vstřebávání vápníku, hořčíku, mědi, železa a zinku. Kyselina fytová v sóji není neutralizována běžnými způsoby přípravy, jako je namáčení, klíčení a dlouhé, pomalé vaření, ale pouze dostatečnou fermentací. Mnoho kyseliny fytové způsobilo u dětí problémy s růstem.

-Sójové fytoestrogeny narušují endokrinní funkci a mají potenciál způsobit neplodnost a podporovat rakovinu prsu u dospělých žen. Sójové fytoestrogeny jsou silné anti-tyroidní látky, které způsobují zvýšenou funkci štítné žlázy a mohou způsobit rakovinu štítné žlázy. U kojenců byla konzumace sójové směsi spojena s autoimunitní chorobou štítné žlázy.

-Analogy vitaminu B12 v sóji nejsou absorbovány a skutečně zvyšují požadavky těla na B12.

-Sójové proteiny jsou během zpracování při vysokých teplotách denaturovány, aby byly izolovány sójové bílkoviny – sójový izolát. Zpracování sójového proteinu vede k tvorbě toxických lysino-alaninů a vysoce karcinogenních nitrosaminů.

-Volná kyselina glutamová nebo MSG, silný neurotoxin, se tvoří při zpracování sójových potravin a dodatečné množství se přidává k mnoha sójovým potravinám, které maskují sójovou nepříjemnou chuť. Sójové potraviny obsahují vysoké množství hliníku, který je toxický pro nervový systém a ledviny.

Jaká sója ano?

Když sóju, pak jediné fermentovanou, což je proces, kdy se přidají naše spřátelené bakterie a nechá se to zrát, podobně, jako třeba kvašené zelí. Také dbejte na to, aby to nebyla GMO sója, což musí být uvedeno na obalu. Tímto procesem se její nežádoucí účinky zredukují a stanete naopak přínosná.

Příkladem těchto produktů je miso, sójová omáčka, natto, tempeh atp.

Možná, že máte nyní pocit, že je těžké se zorientovat v oblasti zdraví, protože je mnoho protichůdných informací. Ano, to je pravda. Proto Vám doporučuji náš on-line kurz „7 Návyků k transformaci zdraví„. Dozvíte se ty nejdůležitější návyky, které ovlivňují zdraví. Naši studenti reportují skvělé změny nejen ve zdraví, ale i ve svém postoji k životu a tvoření. Je to unikátní systém návyků, který probudí Vaše tělo a doslova ho „nakopne“ a to začne lépe fungovat. Kurz je velmi motivační a zároveň trénuje i Vaší vůli :-). Vše je přirozené, jednoduché a v pohodlí domova a v čase, kdy si zvolíte. Více informaci o kurzu najdete ZDE.

Tagy:
Živý Život
Účelem těchto stránek je vám pomoci zorientovat se v tom, co je opravdu důležité pro vaše zdraví a dlouhověkost a způsobit to, abyste se cítili zdraví a plní života a posunuli jste se dál – na to podstatné – poznat sami sebe a život! Živý život...
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů