fbpx

Kvašené zelí s himalájskou solí

Zdravím Vás přátelé!

Chci se Vámi podělit o velice jednoduchý recept na kvašené zelí s himalájskou solí. Je to tak zvaně „superfood“.

Správně vyrobená fermentovaná zelenina obsahuje velmi vysoké hladiny probiotik, mnohem vyšší než nejlepší probiotické doplňky. Je skvělá pro optimalizaci střevní flóry. Pomůžeme vám udržet si ideální váhu, předcházet nemocem a zásobí vitaminem C.

Proč sami kvasit?

Všechno, co kupíte v obchodě, musí být pasterizováno (tepelně upraveno) a tím pádem z velké části znehodnoceno, takže jen Vy sami můžete vyrobit kvalitní kvašené zelí!

Tak jdeme na to!

Co potřebujeme, abychom zásobili kvašeným zelím celou rodinu, zhruba na 2-3 týdny:

  • 2 kusy zelí – cca. 3 kg,
  • mrkev zhruba 1 kg,
  • himalájská sůl – 3 polevkové lžíce.

Samozřejme můžete udělat mnohem více, nebo naopak méně zelí. jediné, co musíte dodržet, je správný poměr soli.

Jakou potřebujeme nádobu?

Buď si můžete koupit speciální nádobu na kvašení, která je i s těžítkem, nebo stačí skleněnou či smaltovanou nádobu a jako těžítko použijete talířek, který zatížíte třeba sklenicí vody.

Postup:

  1. Očistíme zelí a mrkev.

2. Na jemno nastrouháme mrkev.

3. Připravíme sůl proporcionálně váze zelí: Na 1 kg zelí – 1 polévková lžíce himalájské soli.

4. Pokrájíme zelí na malé kousky, nebo nakrouháme na nějakém přístroji. Můžete po částech, jako my, protože to krájíme a hned dáváme po částech do nádoby, aby se nikde nepletlo

5. Tuto část proporcionálně smícháme s mrkví a solí a rukou promísíme a dostatečně promačkáme, aby to pustilo šťávu a pak pěstí upěchujeme. Poté přidáme další část a postup opakujeme. Mrkev, sůl, zelí, celé promíchat, promačkat a pěstí udusat ke dnu atd.

6. Nakonec celé upěchujeme a zatížíme.

7. Uzavřeme pokličkou nebo čistou utěrkou.

8. Dáme na teplé místo, třeba k topení.

9. Poté 2x denně propícháme obrácenou stranou vařečky (dřevěná či keramická), aby unikl vytvořený plyn.

10. Zelí by mělo začít bublat a až to přestane a bude mít kyselou chuť, je hotové! Trvá to asi 4-7 dnů, závisí to od množství zelí, nádoby a teploty.

11. Když je to hotové. Dejte do ledničky.

12. Skvělé je ho podávat s např. s olivovým olejem a lahůdkovým droždím.

Teď, když máte za sebou super levný a jednoduchý „superfood“, je čas pokračovat dál a nastartovat život směrem k růstu, změnám, které jste si stejně dávno přáli. Proto velmi doporučuji naše on-line kurzy, které budou vaším skvělým průvodcem v této změně! Více o kurzech najdete ZDE.

Živý Život
Účelem těchto stránek je vám pomoci zorientovat se v tom, co je opravdu důležité pro vaše zdraví a dlouhověkost a způsobit to, abyste se cítili zdraví a plní života a posunuli jste se dál – na to podstatné – poznat sami sebe a život! Živý život...
Komentáře
  1. Anna napsal:

    Ahoj Davide x mna je to skvely napad,ktory som potrebovala.Zijem v taliansku bez kyslej kapusty,od teraz s kyslou kapustou..Zelam Tebe, tvojej manzelke,(ktoru nevidime,ale je nevyhnutna v tvojej praci),tvojim dceram a vsetkym tvojim fandom prijemne prezitie velkonocnych sviatkov.Anna.

  2. Elenka napsal:

    Ďakujem Davide určite si ho pripravím. U nás máme radi kyslú kapustu, takže dík za recept.

  3. Věra napsal:

    S ❤❤❤ děkuji

  4. Anna napsal:

    DakujemnDavide robim uz davnejsie davam vsetku zeleninu aj cviklu je to bomba ., aj brokolicu chren a nakonic cvikku zeler. Zeler je vyborny s cvikkou a cesnek rozne varianty nech Vam to posluzi! Zdravim ta sol s vosoy nejde do mna ! Hm

  5. Patrik napsal:

    Super Davide diky za návod

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů