Hodnota pohanky:
Pohanka velmi prospěšná našemu organismu a poskytuje nám vynikající výživnou stravu. Používá se při problémech oběhového systému, diabetu, léčbě hemeroidu, při vysokém krevním tlaku a srdečním onemocněním.
Nejdůležitější látka, kterou pohanka obsahuje je Rutin (vitamin P), který podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě ovlivňuje naše cévy, stav krevních tepen a vůbec celý cévní systém.
Pohanka je také významným zdrojem vlákniny, železa, draslíku, fosforu, mědi a vitaminu P,E a skupiny B.
Klíčky:
Při klíčení semena mnohonásobně zvyšují svou výživnou hodnotu. Klíčky čistí organismus, posilují imunitu a vyživují tělo. Ještě k tomu je to nejlevnější zdroj vitamínů a minerálů v bio kvalitě.
Postup při klíčení:
Doporučujeme používat pohanku v bio kvalitě.
Semínka propláchněte (raději filtrovanou vodou), dejte do skelněné mísy a zalejte čistou pitnou studenou vodou tak, aby voda byla na 1 cm výše než semínka. Nechejte semínka ve vodě od 15 do 30 minut. Pak slejte vodu a semínka propláchněte. Mísu se semínkama můžete přikrýt bavlněnou utěrkou, ale nemusíte. Proplachujte semínka 3x denně. Kličky jsou hotové koncem prvního až druhý den.
Pokud chcete vyzkoušet naší další vychytávku a získat za 5 dnů více energie a menší žravost, 10 dnů méně vrásek a čerstvý vzhled, 15 dnů méně bolestí. Doporučujeme Mini-kurz ZDARMA ZDE. Tento mini-kurz zdarma vám změní pohled na zdraví a dá novou šanci získat svou ztracenou vitalitu a energii. Naše tělo má neuvěřitelnou schopnost se samo opravit, jen mu musíte dát co potřebuje. Mini-kurz ZDARMA najdete ZDE.
Zdravím všechny,
rád bych se podělil s touto informací. Jediná pohanka se nechává bobtnat (zcela ponořena ve vodě) od 15 minut do 30 minut a pak se voda slije a už nechává klíčit proléváním 3x za den. Je to z důvodu, že po půl hodině, začne pohanka do vody vypouštět našemu zdraví prospěšné živiny. Pohanka je prostě v bobtnání výjimka.
Další nezávislý zdroj od mého:
http://www.proklicky.cz/klicky-a-vyhonky/ostatni-klicky/klicky-pohanky/
Chci poděkovat autorům tohoto webu za jejich entuziasmus!
Ahoj!
Dobrý den! Děkujeme za opravu.
Děkuji moc za radu. Byla jsem celkem bezradná jak pohanku naklíčit.
dobry den, prosim vas, ako dlhe maju byt klicky? a konzumuje sa to aj s „jadrom“ z ktoreho rastu, ci len tie vyhonky?
dakujem a pekny den.
Dobrý den! S „jadrom“:)
Môžem na klíčenie pohánky použiť aj pohánku, ktoré už olúpaná, takú ako dostať v obchode k vareniu?. Možno bude bio alebo nie, ale už nemá obal – šupky.
Dobrý den! Ano, kupte obyčejnou pohanku na vaření v obchodě a kličte. Je to jednoduché a můžete to ihned používat. Doporučuji neklíčit velké množství na jednou, protože ona docela rychle plesniví. Naklíčenou pohanku skladujte v ledničce. Maria.
Pozor na termicky loupanou pohanku (typicky firma Arax). Podle mojí zkušenosti už je mrtvá a naklíčit nejde. Takže jedině loupanou mechanicky.
dobry den takze ta pohanka po prvom zaliati a preplachnuti sauz len zalieva a akym mnozstvo ody aby nevyschla?
Dobrý den! Pak stačí jen prolévat pod tekoucí vodou 3 krát denně, můžete přikrýt nějakým bavlněným hadrem.
Naklíčované semienka sa vo všeobecnosti opakovane preplachujú hlavne z nasledovných dôvodov:
1) aby sa z povrchu odplavovali určité látky, ktoré semienko vylučuje, a ktoré ho chránia pred niektorými škodcami a bránia predčasnému klíčeniu,
2) aby sa z povrchu semienok odplavovali početné baktérie a plesne, ktoré sú pri klíčení prítomné. Aj z tohoto dôvodu dodávatelia hotových naklíčených semien odporúčajú ich preliatie vriacou vodou po vybratí z obalu pred prípravou alebo konzumáciou.
3) aby semienka zostali vlhké, čo je spolu s dostatočne vysokou teplotou podmienka pre úspešné klíčenie. Vlhké prostredie pre klíčenie im po premytí vytvárame vhodnou, čiastočne uzatvorenou, no pritom dostatočne vzdušnou nádobkou.
Děkuji za důležitou informaci.
Mam dobrou zkusenost s klicenim pohanky na cedniku. Je tam pristup vzduchu, snadne proplachovani a okapani do misky, na kterou cednik posadim. 🙂 pa
Také mám dobré zkušenosti s klíčením (v podstatě čehokoli) v sítku.
Aj ja naklicujem iba na cedníku.
Ke klíčení je vhodná mechanicky loupaná pohanka kroupa z českého mlýna ŠMAJSTRLA, u Frenštátu p.R. K dostání obvykle v prodejnách Country life, nebo podobně zaměřených.
Já vše klíčím v láhvi od magnezie…ve 2/3 ji rozříznu
(odstraním horní část lahve), dole udělám manikurními nůžkami dírky…cca 10, nasypu semínka, nebo mungo, proplachuju několikrát denně – láhev odstavuji do misky na lince, nezabírá to moc místa…horní část lahve zavíčkuji a používám jako poklop vložením do lahve…
Dobrý den, mohla byste vyfotit tu připravenou láhev? Nějak si to nedokážu představit