Lepek ano či ne?
Zdravím Vás!
Ještě pár let zpátky, termíny jako \"lepek\" nebo \"gluten\", byly málo známé a najít jídlo \"bez lepku\" byl velký problém. Takže dietu \"bez lepku\", měli jen ti \"chudáci\", kterým byla diagnostikována alergie na lepek a museli ho vysadit z jídelníčku. Ovšem zajímavé bylo to, že po přechodu na bezlepkovou stravu, se tito lidé začali cítit velice dobře, včetně jejich rodinných příslušníků, kteří s nimi drželi basu a také nejedli lepek, aniž by museli. Cítili se mnohem energičtěji, zlepšila se jim pleť, shodili přebytečná kila atp.
Dnes je bezlepková dieta hodně populární, jak pro lidi se zdravotními problémy, tak i mezi lidmi, co se snaží o zdravý životní styl. O lepku jsem se již často zmiňoval, ovšem možná ne všichni vědí co to vlastně je, co dělá s našim tělem a jestli všechny bezlepkové potraviny jsou zdravé. O tom je dnešní článek.
Co je lepek?
Lepek nebo gluten je bílkovina nacházející se v zrnech obilovin. V přítomnosti vody tvoří tyto látky elastickou vazbu, která dává chlebu a jinému pečenému zboží pružnou a houbovou konzistenci. Gluten se nachází nejen u pšenice, ale i jiných zrn, jako je ječmen, žito a špalda. To, že mnoho lidí nemusí mít alergii na lepek, ale dělá jim problém pšenice, je způsobeno také tím, že v pšenici je až osmdesát procent bílkovin obsahujících lepek. Možná máte otázku, že naši předci také hodně konzumovali pšenici. To je pravda, ovšem pšenice dříve měla mnohem méně lepku. Průmyslovým zpracováním, genetickou modifikací a nadměrnou konzumací se jeho snášenlivost snižuje.
Jak gluten ovlivňuje naše zdraví?
Gluten je známý svou tendencí zabraňovat řádnému rozkladu živin a absorpci potravin. Ne nadarmo slovo lepek je od slova lepit. Jednoduše nám vyplní střeva špatně propustnou vrstvou, takže se máme problém s trávením živin, množením nepřátelských bakterií a třeba i zácpou.
Někteří lidé negativně reagují na malé množství lepku, protože tělo ho identifikuje jako toxin, což způsobuje, že jej imunitní buňky začnou napadat. Začnou se tvořit záněty a s další konzumací lepku, se vše ještě zhorší. Výsledkem bude chronický zánět a potíže s tenkým střevem. Časem pak můžeme očekávat kožní potíže, bolesti kloubů, osteoporózu (řídnutí kostí), potíže s játry, neurologické a psychické potíže atd. A jestliže trpíte na migrény a astma, tak se raději také vyhněte lepku.
Příznaky intolerance lepku.
Intolerance k lepku se projevuje nadýmáním, bolestmi břicha, průjmem, únavou a celkový pocit, že se necítite dobře. Kromě toho další zjevné varovné příznaky neschopnosti vašeho těla zacházet s lepkem mohou zahrnovat úzkost, zmatek, bolest hlavy, bolest kloubů nebo svalů, nevolnost.
Jsou bezlepkové potraviny zdravé?
I když bezlepkové potraviny jsou často v regálech se zdravou výživou, bohužel ne vždy to jsou opravdu zdravé potraviny. Mnoho výrobků bez lepku obsahuje mnoho cukru a málo živin.
Co s tím?
Schválně si vyzkoušejte týden nejíst pečivo. Nebojte, neumřete hlady :-). Můžete jíst hodně zeleniny, ovoce, trošku rýže, quinoa, pohanku, chia semínka, sušené plody, oříšky a mnoho dalších věcí... A když už to nebudete moci bez chleba vydržet, upečte si vlastní kváskový chleba, třeba ze špaldové a žitné mouky. Kvásek (nikoliv droždí) dělá chléb lépe stravitelným a snižuje množství lepku a to díky procesu fermentace, kde pro nás pracují bakterie. Takto dělali chleba naši předci.
Pokud jste neviděli naše živá vysílaní o jídle, kde vysvětluji více, co a jak jíst, doporučuji navštívit náš youtube kanál a podívat se na vysílání: Jak získat bílkoviny, Mýty ve stravování, Jaké potraviny nesmějí chybět ve vašem jídelníčku.
Jestliže chcete získat ty nejefektivnější základy zdraví, pojďte na náš on-line kurz \"7 Návyků k transformaci zdraví\". Dozvíte se ty nejdůležitější návyky, které ovlivňují zdraví. Naši studenti reportují skvělé změny nejen ve zdraví, ale i ve svém postoji k životu a tvoření. Je to unikátní systém návyků, který probudí Vaše tělo a doslova ho \"nakopne\" a to začne lépe fungovat. Kurz je velmi motivační a zároveň trénuje i Vaší vůli :-). Vše je přirozené, jednoduché a v pohodlí domova a v čase, kdy si zvolíte. Více informaci o kurzu najdete ZDE.
Na on-line kurz \"7 Návyků k transformaci zdraví\", se můžete přihlásit do 18.03.2019 ZDE nebo na zivyzivot.cz.
Věřím, že budete mít skvělé výsledky, jako naši studenti!
Zde je pár příkladů:
\"Dobrý den, moc ráda bych poděkovala za tento úžasný kurz. To, co jsem hledala, (dostatek energie pro zvládání čtyř synů), jsem zde našla. Zjistila jsem, že důvodem, proč jsem převážně k večeru hůře snášela dětské šarvátky, byl nedostatek energie, kterou jsem se snažila křikem získavala od nich. Teď už nemám tu potřebu to dělat, protože ji mám sama dost během celého dne. Mám pocit, že dokážu být v jakékoli situaci více nad věcí, lépe se mi vstává, nemám takovou chuť na sladké a oblečení se mi nějakou záhadou zvětšilo :o). Cena kurzu je zanedbatelná s ohledem na jeho přínos. Jednotlivé návyky jsou perfektně poskládány tak, že jsem neměla problém je zvládnout. Ještě jednou Davide moc děkuji.\" H.
\"Ano, úžasný kurz. Pár let zdravě jím a k tomu čistím, i když nepravidelně, tělo i zevnitř /výplachy střeva, očista játer, atd./, ale tohle má zase alespoň pro mě jiný rozměr. Kurz je pro každého, kdo si chce zlepšit zdraví a svou kondici. Je to ucelené, každý si v tom najde to svoje, někdo cvičení, někdo uzdravení nebo alespoň zlepšení zdravotního stavu. Podle toho, jak precizně se tomu člověk věnuje, tak přichází i výsledky. Kurz se mi moc líbil. Rozhodně všem doporučuji. Cena za kurz je úplně super. Davide moc díky a jen tak dále.\" T.
Další hodnocení studentů najdete ZDE.
Na kurz \"7 Návyků k transformaci zdraví\" se můžete přihlásit do 18.03.2019 ZDE nebo na zivyzivot.cz.
Více informaci o kurzu najdete ZDE.
Těším se na Vás na druhé straně - v kurzu!
David Kaliberka