fbpx
Uf, toto léto je opravdu hodně horké a dává všem zabrat :). Proto chci opět připomenout důležitost soli, ale trochu z jiného pohledu. Probereme pár mýtů, co jsou hodně populární ve světě zdraví, přitom zdraví docela škodí. 
Tak jdeme na to!
 
Historické využití soli
Sůl byla široce a pravidelně používána po celou historii. Ve skutečnosti v historii lidé spotřebovávali více než desetinásobek množství soli, které spotřebováváme dnes, protože to byl primární konzervační prostředek před vynálezem ledniček. Proto také tehdejší kvašené zelí a jiné potraviny, které jedli, byly mnohonásobně slanější, aby se nezkazily.
V 17 století se ve Švédsku odhadovalo, že průměrný člověk konzumuje 100 gramů soli denně. Dnes má většina lidí 10 gramů soli denně nebo méně, přesto je mnohem vyšší výskyt hypertenze než v té době. Neustálé zvyšování vysokého krevního tlaku skutečně začalo až počátkem 20. století.
 
Je sůl opravdu špatná pro váš krevní tlak?
PharmDr. James DiNicolantonio odpovídá na tuto a mnoho dalších otázek týkajících se soli ve své knize \"Pravda o soli: Lži odborníků o látce, bez které nemůžeme žít\". 
Podle DiNicolantonio může váš krevní tlak skutečně poklesnout, když snížíte příjem soli. Problém je v tom, že se ale zvýší jiné látky a jejich vyváženost, což v konečném důsledku vede ke zhoršení srdečních onemocnění.
Celkově se tedy riziko srdeční choroby zvyšuje spíše než klesá, přestože vaše hodnoty krevního tlaku se zdají být lepší. Co je ještě horší je to, že nedostatek soli také zvyšuje vaše šance na rozvoj inzulinové rezistence, protože jedním ze způsobů, jakým vaše tělo uchovává sůl, je zvyšování hladiny inzulínu. Vyšší inzulín pomáhá ledviny udržet více soli.
Inzulínová rezistence je naopak charakteristickým znakem nejen srdečních chorob, ale i většiny chronických onemocnění. Diety s nízkým obsahem sodíku (soli) berou v potaz jen úzký aspekt zdraví a ignorují celkový obraz onemocnění. Proto nakonec učiní více škod, než užitku. Bohužel, jak byla sůl očerněna, cukr získal volný průchod.
Dnes je většina zpracovaných potravin prosycená přidaným cukrem a škodlivými průmyslově zpracovanými oleji, zatímco neobsahuje prakticky žádné zdravé nasycené tuky nebo přírodní, nezpracovanou sůl.

Jakou sůl používat?
Při přidávání soli do jídla nezapomeňte použít přírodní, nezpracovanou sůl. To je to, co vaše tělo skutečně potřebuje. Zpracovaná stolní sůl je špatná náhražka, které se je nejlépe vyhnout. Já mám rád růžovou himalájskou sůl pro svou chuť a obsah stopových minerálů. Himalájská sůl je těžena z ložisek soli vzniklých po starém oceánu. Pokud je mořská sůl získávána z dnešních oceánů, které jsou znečištěný, tato sůl může obsahovat mikroplasty, nanoplasty a dokonce stopy těžkých kovů. Když získáte svou sůl ze starého oceánu, nemusíte se toho obávat. Další skvělá věc je, že Himalajská sůl má dobré množství jódu. Běžná mořská sůl v podstatě neobsahuje jód. Množství jódu v himalájské soli, pohybuje se kdekoli od méně než 100 mikrogramů na 10 gramů soli až do 1000 mikrogramů. 
 
Celkově se většina lidí nemusí starat o konzumaci příliš velkého množství soli, ale v některých případech je třeba omezit příjem soli na 2300 mg denně. To se týká endokrinních poruch, vysoké hladiny aldosteronu, zvýšeného kortizolu a Cushingova syndromu. Naopak zvýšit sůl by měli lidé např. s Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou, spánkovou apneou, hypotyreózou a celiakií.
  
Vaše tělo má také vestavěný \"solní termostat\", který v podstatě říká, kolik potřebujete soli tím, že máte větší či menší chuť na sůl. Takže se naučte poslouchat své tělo a pamatujte, že pokud se budete hodně potit, například pomocí cvičení nebo sauny, nebo pijete kofeinové nápoje, budete automaticky potřebovat sůl víc než obvykle.
 
Aby Vaše tělo bylo ve stavu, že budete sami lépe vědět co máte jíst, mít spousta energie, chuť věnovat se svým koníčkům a mít větší radost se života, čeká na Vás on-line kurz “7 Návyků k transformaci zdraví”, na který se ještě můžete přihlásit do 23.07.2018 ZDE nebo na ZIVYZIVOT.CZ.
 
Využijte léta a více času pro sebe. Je to nejlepší čas ZAČIT změnu svého života!
Podívejte se na pár hodnocení kurzu:
 
\"Děkuji za kurz, který naprosto předčil moje očekávání. Byla jsem nadšená z každého návyku a každý další, který měl následovat, jsem s nedočkavostí očekávala. Některé návyky opravdu boří mýty a hlavně „ FUNGUJÍ „! Zbavila jsem se spousty léků, které mi ztrpčovaly život a konečně po dlouhé době se cítím šťastná a zdravá. Přidaná hodnota kurzu je osobní přístup Davida, kterému tímto moc děkuji!\" O.

\"...Chtěla bych Vám moc poděkovat za Váš super kurz, budou mi Vaše pondělní videa chybět. Už jsem na nich malinko závislá a postupně si je přehrávám znovu.

Vaše skvělé rady mě znovu nastartovaly a vlily energii do těla. Od podzimu jsem byla v nějaké apatii, nedařilo se v práci a celou zimu jsem jen tak přežívala a jak Vy říkáte škvarkovatěla, a cítila že je to špatně a i když jsem už jsem překročila 50-sátku a do teď jsem žádné prášky (tlak, cholesterol aj..) nebrala podvědomně jsem cítila že pokud něco nezměním tak brzy s nějakými skončím. 

Na jaře jsem začala se pídit po něčem co mě nastartuje a narazila jsem na Vaše stránky a zkusila jsem první návyk a cítila jsem že to je ono co jsem hledala  a přihlásila se na kurz. A byla to pro mě velká změna...\" E.

 
Další hodnocení studentů najdete ZDE.
 
Přihlásit se můžete do 31.07.2018  ZDE nebo na ZIVYZIVOT.CZ.
 
Více o kurzu je ZDE.
 
Těsím se na Vás!
 
David Kaliberka